Eerste Helmersstraat 102 1/2

Op het WG-terrein sinds 2013

 

Wat een verrassing! In een onopvallend gebouw aan de rand van het WG-terrein ontdekte uw scanteam een dansstudio. Bij toeval.

In tegenstelling tot de sportscholen die hun aanwezigheid in de openbare ruimte overdadig etaleren is het bescheiden naambordje van Alexander Zhembrovskyy’s studio namelijk makkelijk te missen. Maar binnenin zijn dansstudio laat de Oekraïense Alexander zijn achternaam trots blinken in grote, gouden letters. Terecht. Zhembrovskyy, met Zh als de J van Jules.




Een ijzeren trap die vroeger naar een ziekenhuiskantine leidde, brengt je nu naar een smaakvol ingerichte plek met een dansstudio, zit- en kleedruimten. In de open danszaal heerst een serene rust die tot de verbeelding spreekt. Het is een oningevulde ruimte die uitnodigt je erin mee te laten voeren in dans en beweging. Geen spoor van de voorgeprogrammeerde drukte aan trainingsapparaten die in de meeste sportscholen gebruikelijk is.

Naast de 'barre', oefeningen aan de houten leuning van die naam, vraagt de zaal om bewegingscombinaties in het vrije deel van de vloer om te komen tot het ervaren van 'dansflow', een flow waarin je de dagelijkse beslommeringen achter je kunt laten.

Het verschil tussen een lichaam hebben en je lichaam zijn.


Van gevierd professioneel danser naar ondernemend kunstenaar
Alexander zette zijn eerste balletpassen als zevenjarige in Kiev , in de balletstudio om de hoek, en was al op zijn 10e een professioneel danser. Nadat hij in een viertal andere Europese landen danste in balletgezelschappen op hoog niveau, werd hij op zijn 25e aangenomen bij Het Nationale Ballet (HNB). Daar blonk hij uit als solist in onder andere de choreografieën van Hans van Manen.

Door zijn uitstraling en bezieling was hij een vaak gecaste danser.

Van professionele dansers wordt echter een volledige fysieke en mentale toewijding verwacht waardoor de wereld buiten de studio zich vaak aan je onttrekt. Toen het lichaam steeds meer begon te protesteren om op topniveau te presteren, groeide bij Alexander het verlangen om een nieuwe uitdaging aan te gaan in de wereld buiten de Stopera.

Van Ted Brandsen, artistiek directeur van HNB, kreeg hij de gelegenheid om tijdens zijn danscarrière andere capaciteiten aan te leren spreken en zijn transitie naar een volgende carrière in gang te zetten. Hij begon met lesgeven aan amateurs in een studio in Amsterdam en aan de studenten van de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dat viel in de smaak bij hem en de deelnemers.

Alexander ontpopte zich tot een kunstenaar met talent voor ondernemen. Toen in 2013 Frascati’s repetitieruimte op de Helmerssstraat vrij kwam, toverde hij deze unieke kans om tot een stijlvolle studio (inclusief majestueuze kroonluchter).
De schijnwerpers gingen uit, maar de danser in hem was niet verdwenen. Met een zelfde passie geniet hij ervan om nu als docent zijn jarenlange ervaring met dans in te zetten en door te geven in een gevarieerd lesaanbod. Zijn carrièreswitch werd een feit, zonder verslavend applaus maar met grote professionele voldoening.

In het lesprogramma ligt het accent op ballet. Het programma gaat van klassieke techniek op verschillende niveaus tot lessen als moderne dans, stretching en Pilates. Door zijn jarenlange ervaring met allerlei vormen van training is Alexander gekomen tot een eigen fitness-stijl: ‘ZhemFit’. Daarbinnen de varianten ‘ZhemFit light’ en ZhemFit +, die oplopen van lichte tot zwaardere intensiteit.
Het lesaanbod gaat niet over verder, beter, hoger, meer. Het accent ligt eerder op hoe je het optimale uit jezelf kan halen zonder dat je ‘over de top’ prestaties hoeft te leveren. Het gaat dus niet zozeer om danstechnisch excelleren, om het afzien, maar om de waardevolle dansbeleving.




Alexander kiest zijn docenten daar op uit. Met zijn docententeam, dat uit beroepsdansers bestaat, scheppen ze samen vanuit deze visie een prettige werksfeer.

Ballet wordt ingezet als middel om je esthetisch te leren bewegen en je basis, je lichaam, fijnzinniger te leren kennen. Bij ZhemFit gaat het om fitheid en gezondheid. In deze lessen worden vooral flexibiliteit, uithoudingsvermogen en spierkracht aangesproken. Bij zowel de danstechniek als de fysieke lessen is er aandacht voor het ontwikkelen van een goede houding, coördinatie en het verbeteren van de ademhaling. Centraal staat het lichaam te ervaren als iets waarin je je thuis voelt en dat je ruimte geeft en je niet begrenst noch gevangen zet. Dat zal zijn doorwerking hebben naar hoe je ook buiten de studio in het leven staat.

Mensen met en zonder danservaring zijn welkom. Er is voor elk wat wils, of je nu je roze kinderdroom nog wilt realiseren, je lijf in shape houden, je professioneler verder ontwikkelen, of gewoon dansplezier wilt beleven. De leeftijdsgrens ligt aan de onderkant rond de 15 jaar. Voor jonge kinderen is er een individuele sessie te boeken ter voorbereiding van een professionele dansroute later. Aan de bovenkant is er geen grens. Zo kunnen voor stadsdorpers de ZhemFit-lessen interessant zijn, die je met een gratis proefles uit kunt proberen.

Inmiddels heeft Alexander een tweede studio geopend in De Pijp, vlak voor de Corona-lockdown. Deze prachtige nieuwe studio is daardoor maanden dicht geweest. Een hard gelag, maar door zijn ondernemingskwaliteiten en gedrevenheid heeft hij zijn studio’s in de lucht kunnen houden en weet hij zijn missie blijvend voor het voetlicht te brengen.


*


Margot Rijven

(die zelf uit de danswereld komt, verklapt Joost)