Op donderdag vond een  ontmoeting plaats van de Lucas Community en de Stadsdorpen.  Er komt een vervolg. Doe je mee?

Waarom zou je?

Amsterdam Osdorp is een buurt met veel nationaliteiten en een relatief hoge werkloosheid. Juist precies daar zijn buurtbewoners begonnen met de Lucas Community, een stadsdorp-plus zou je kunnen zeggen.   

 “Lucas Zorg” lijkt het meest op vele stadsdorpen: ze verlenen burenzorg aan buurtgenoten.  Ook kennen beide de idee van (uitgestelde)  wederkerigheid. Je kunt een beroep doen op je buurtgenoten, maar erna of ervoor doe je altijd iets terug aan je buurt(genoten).  Lucas Zorg biedt ook stageplaatsen aan buurtgenoten die MBO- opleidingen in de zorg volgen.

Maar de Lucas Community heeft meer: BewOndernemers.  Dat zijn bewoners die zich ontwikkelen tot ondernemers, met ondersteuning van hun buurtgenoten.  De Lucas Community wil over zijn grenzen samenwerken met andere stadsdorpelingen.

Bijvoorbeeld:

  • De ondernemingen zoeken klanten. Zo zijn er bijvoorbeeld een naaiatelier (dat ook feestkleding verhuurt) en een catering, een schoonmaakonderneming en groenonderhoud. Zijn er soms stadsdorpelingen die klant willen zijn of in hun netwerk reclame kunnen maken? Als klant betaal je voor de diensten, zo kunnen de bedrijven zelfstandig worden.
  • Het aanboren van een klantenkring in meer algemene zin, dus marketing, is een lastig punt voor de BewOndernemers. Zijn er soms stadsdorpers die hun kennis en ervaring op dit gebied een tijdje beschikbaar willen stellen? Bij deze vorm van over de grenzen samenwerken zal de Community voor wederkerigheid zorgen. Op 28 juni vertellen ze wat ze te bieden hebben.  
  • Net als de stadsdorpen zoekt Lucas Community naar wegen om vraagverlegenheid te overkómen. Hoe nodig je mensen uit om te vragen? Helpen wil iedereen wel… We wisselen uit wat we op dit vlak doen en in hoeverre en wanneer het werkt.

Meer in het algemeen: In de stadsdorpen zitten veel mensen met hoge opleidingen en een schat aan werkervaring. In de Lucas Community zijn dezen in de minderheid, maar er zijn des te meer mensen die hun handen willen laten wapperen en willen leren om verder te komen. Daar zoeken we verbinding.  

Op die ochtend hebben we kennis gemaakt en uitgewisseld wat de aanwezigen voor kwaliteiten hebben. En wat iedereen graag wil krijgen of leren. Eind augustus pakken we de draad weer op. Je kunt je altijd aansluiten. Neem dan even contact op via stadsdorpvondelhelmers@gmail.com 

Wil je meer weten over de Lucas Community? Volg deze link: http://www.stadsdorpenamsterdam.nl/kennisbank/lucas-community/

 

De Lucas Community bevindt zich op Notweg 32 Amsterdam Osdorp 

Graag tot ziens!

Jacques Allegro (Stadsdorp Zuid)
Marcella Blok (Stadsdorp VondelHelmers)
Mostafa el Filali (Lucas Community)
Nazha Lemhadi (Lucas Zorg)