Een paar enthousiaste buurtbewoners wil vrouwen, die maatschappelijk veel hebben betekend maar werden vergeten, met een gedenkteken in de openbare ruimte zichtbaar maken. Ze begonnen daarom De Zaak Muurbloem. Ze vroegen bij de gemeente een buurtbudget aan en zochten samenwerking met studenten van het Huygens College. Hun eerste project is een herinneringsbord voor Anna Reynvaan op het WG-terrein dat op 20 december 2023 werd onthuld.Wie was Anna Reynvaan?
Anna Reynvaan (1844-1920) was de eerste verpleegkundig-directrice van Nederland. Ze werkte in het Wilhelmina Gasthuis vanaf 1883 tot 1896. Ze richtte een verpleegkundige opleiding, een vakblad en een vakbond op. Gezelligheid in de ziekenhuiskamers moest de patiënten helpen herstellen. Met bijvoorbeeld planten die zij door vrijwilligers liet verzorgen onder het motto: In Bloemenkracht ligt onze macht!. Reynvaan woonde in de Eerste Helmersstraat op nummer 97, tegenover 'haar' ziekenhuis. Met het herinneringsbord wordt de naam en faam van Anna Reynvaan levend gehouden in de buurt waar zij werkte en woonde.

Hoe is het herinneringsbord gekozen?
De Zaak Muurbloem vroeg de grafische groep van het Huygens College MVI een aantal ontwerpen voor een herinneringsbord te maken. De zestien ontwerpen werden in november 2023 in De Hallen tentoongesteld. Buurtbewoners en passanten konden er hun stem op uitbrengen. Het verkozen ontwerp van Jill Ruiter laat de verdiensten van Anna Reyvaan zien als verpleegkundig directrice en vernieuwster van de gezondheidszorg.

De Zaak Muurbloem
Drie vrouwen uit onze buurt zijn met dit initiatief begonnen. Hun missie: maak vergeten vrouwen zichtbaar en vindbaar met hun werk.

Je kunt De Zaak Muurbloem volgen op Instagram: @De Zaak Muurbloem