Een paar enthousiaste buurtbewoners wil vrouwen zichtbaar maken met hun werk in de openbare ruimte. Ze begonnen daarom De Zaak Muurbloem. Ze vroegen bij de gemeente een buurtbudget aan en zochten samenwerking met studenten van het Huygens College. Hun eerste project is een herinneringsbord voor Anna Reijnvaan op het WG-terrein.
Wie was Anna Reynvaan?
Anna Reijnvaan was de éérste verpleegkundig-directrice van Nederland. Zij werkte in het Wilhelmina Gasthuis vanaf 1883 tot 1896. Zij richtte een verpleegkundige opleiding, vakblad en vakbond op. Gezelligheid in de ziekenhuiskamers moest de patiënten helpen herstellen. Met bijvoorbeeld planten die zij liet verzorgen door vrijwilligers onder het motto In Bloemenkracht ligt onze macht!. Reijnvaan woonde in de Eerste Helmersstraat op nummer 97, tegenover 'haar' ziekenhuis.

Samenwerking Huygens College
Voor haar willen ze dus een herinneringsbord plaatsen in het ronde plantsoen bij de Pestlaan en achter de officiële hoofdingang. Inmiddels heeft de grafische groep van het Huygens College MVI zestien ontwerpen gemaakt. Het Huygens College is erg blij met dit project en de samenwerking met De Zaak Muurbloem.

Het gekozen ontwerp
De ontwerpen werden in november tentoongesteld in De Hallen. Uit 16 grafische ontwerpen van de leerlingen van het Huygens College kozen bewoners en publiek het ontwerp van Jill Ruiter. Jills ontwerp laat de verdiensten van Anna Reijnvaan (1844-1920) zien als verpleegkundig directrice en vernieuwster van de gezondheidszorg.
Met het herinneringsbord wordt de naam en faam van Anna Reijnvaan levend gehouden in de buurt waar zij werkte en woonde.

De zaak muurbloem
Drie vrouwen uit onze buurt zijn met dit initiatief begonnen. Hun missie: maak vrouwen zichtbaar en vindbaar met hun werk. Volg De Zaak Muurbloem op Instagram: @De Zaak Muurbloem

20 dec | 14:00 | Plantsoen Poortgebouw WG terrein einde Pesthuislaan|