Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 30

Op het WG-terrein sinds 2012

Aan de pui, tussen WG Kunst en het WG Café, lees je niet af wat erbinnen gebeurt. Het blijft gissen waar de lichtroze letters van ‘Elance’ voor staan. Afwisselend ziet het er stil en donker uit en dan weer bruist het van levendigheid. Het constante is dat het steeds vrouwen zijn die er in- en uitgaan of als groep samen rond de tafel geconcentreerd met iets bezig zijn.

Directrice Aytun Aydin verwelkomt ons hartelijk. En met elan. Ze is een en al vitaliteit en vertelt gedreven waar Elance voor staat en gaat.


Op haar derde kwam zij vanuit Turkije naar Brabant. Ze maakte zelf mee wat het is om op te groeien met ouders die de taal niet spreken. Ze weet wat het betekent om op eigen kracht dromen waar te maken. Ze studeerde af als socioloog aan de UVA in Amsterdam en werkte onder meer in gezondheidszorginstellingen bij personeelszaken. Het viel haar op dat inclusiviteit en diversiteit mooi geformuleerd stonden in de doelstelling van de organisatie, maar dat daar op de werkvloer niet veel van te merken was. Dat er met name over de hoofden van werknemers beslist werd, in plaats van met hen samen naar oplossingen te zoeken. Zo kreeg ze het voor elkaar om samen met de vrouwelijke werknemers tot flexibeler werktijden te komen, op een manier die zowel de organisatie als de werknemers ten goede kwam.

Tijdens haar zwangerschap vraagt ze zich af waar ze zelf energie van krijgt en wat ze met haar achtergrond en scherpe tong kan doen om vrouwen kracht te geven en betere kansen te bieden. Hoe kan je meiden van jongs af aan helpen bouwen aan een succesvolle toekomst als in hun opvoeding thuis de bouwstenen daarvoor ontbreken? Die droom, met de naam Elance, ontstond nagenoeg tegelijk met de geboorte van haar zoon en is als het ware zijn tweelingzus.

Twaalf jaar terug startte Aytun met de opzet van Elance als een hobbyclub, met een klein team van vrijwilligers. Nu is het doorgegroeid tot een professionele organisatie met 35 medewerkers op meerdere locaties in diverse steden.

Elance is met name gericht op meiden, omdat die geneigd zijn zich naar binnen te keren, hun problemen te internaliseren als ze niet goed in hun vel zitten. Jongens springen eerder uít hun vel en zetten zich met veel lawaai in de kijker.

Er is een goede samenwerking gegroeid tussen scholen, jeugdgezondheidszorg en Elance.
Daar signaleert een mentor, zorgcoördinator, of gezinscoach welk meisje niet goed gaat, kwetsbaar is, en aandacht nodig heeft die thuis ontbreekt. Elance zoekt de juiste coachmatch en streeft ernaar zo vroeg mogelijk een meisje op het juiste traject te zetten om lef te ontwikkelen haar stem te laten horen. Jong geleerd, oud gedaan.



Het hart van de Elance Academy is het coachingsprogramma: de ‘strong girls method’. Dat bestaat uit coachingmodules voor opeenvolgende levensfases van jonge meid naar vrouw.
Vanaf tienjarige leeftijd kan een meisje samen met een coach, zoals met een oudere zus, in één-op-ééngesprekken leren eigen keuzes te kunnen en durven maken. Hoe ze haar eigen talenten kan ontdekken en ontwikkelen.
De onderwerpen die aan de orde komen hangen nauw samen met de individuele behoeftes en specifieke thema’s van de leeftijdsfase waar een meisje in zit en naartoe groeit. Dat verschilt van een meid die de pubertijdsfase ingaat tot een jonge vrouw die voor carrièrekeuzes staat. Afhankelijk daarvan wordt een passende coach gezocht.
De begeleiding richt zich, naast thema’s als mentale weerbaarheid, op keuzes van opleiding en stagemogelijkheden, het realiseren van werkambities en verdere toekomstplannen.
Vorig jaar hebben zo’n 800 meiden deelgenomen aan een coachingstraject dat 21 weken duurt, met telkens een middagsessie van vier uur.

De coaches zijn vrouwen die daarnaast bezig zijn met een mbo-, hbo- of universiteitsstudie in een sociaal maatschappelijke richting. In 2021 waren dat 142 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar.
Als stagiaire worden ze binnen de Elance Academy opgeleid tot coach en leren ze op een positieve manier te stimuleren, motiveren en te begeleiden. Ze leren verbindingen te maken en vrouwennetwerken te ontwikkelen. Sterke vrouwen die van elkaar leren, elkaar respecteren en inspireren.

Elance organiseert nog veel meer om meiden en jonge vrouwen in hun kracht te zetten. Zo bieden ze groepsprogramma’s aan voor scholen waarin actuele heikele thema’s worden aangepakt. Zo wordt in een scholenprogramma met de meisjes én jongens gepraat over intimidatie, sexting en grooming en hoe je je eigen grenzen leert stellen in en buiten de online-wereld.
Daarnaast zet Elance onder meer workshops op waarin door middel van kunst en theater creativiteit wordt aangeboord. In maandelijkse groepsbijeenkomsten leren ze sociale vaardigheden ontwikkelen en ontstaan er sociale netwerken.

Elance is inmiddels niet alleen meer afhankelijk van Aytun. Zij is en blijft ondernemer. Ze gaat door om financiering te vinden en verbindingen te maken met nieuwe organisaties om op eigen, vrouwelijke wijze meer kansen te creëren voor de meiden. 'Nee' bestaat niet voor Aytun Aydin. Sowieso niet en helemaal niet zolang diversiteit en inclusiviteit beperkt blijven tot een papieren werkelijkheid.

De roze letters hebben invulling gekregen.
Achter de ramen schuilt een ‘empowerment house’ voor en door meiden en jonge vrouwen.
Met 'elance': elan & elegantie.

*
ELANCE ACADEMY
Coaching academy voor meisjes en jonge vrouwen.

*

Als ik er tegenwoordig langskom, krijgen ze een 👍!