Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28

Op het WG-terrein sinds 1997

 

Ooit een okapi zien fietsen? Het kon dit jaar in onze 'WG-oase'. Dankzij WG Kunst. Ik werd er helemaal vrolijk van en ging er nog rechter van op mijn fiets zitten toen ik naar huis reed.

Ruim twintig jaar geleden werkten bij stichting WG Kunst zo’n twintig kunstenaars, die vanuit deze locatie in het voormalige ziekenhuispaviljoen creatieve projecten realiseerden op scholen, in buurthuizen en bij buitenschoolse opvang. Daarnaast was WG Kunst een tentoonstellingsplek. Na een drastische bezuiniging en een bestuurswisseling ging WG Kunst in 2012, sterk afgeslankt, met nieuw elan verder. Nu als officiële culturele instelling die tentoonstellingen en educatieve projecten op het gebied van kunst verzorgt. 

Tegenwoordig wordt WG Kunst gerund door een zeer betrokken, driekoppig team:

David de Visser en Rozé van Leemput zijn vanaf 1999 in dienst van WG Kunst. Sinds 2012 dragen zij bijzondere verantwoordelijkheid voor het runnen van de organisatie.

David, met Rietveldacademie en theater als achtergrond, is coördinator Kunst en Tentoonstellingen en artistiek directeur. Rozé is coördinator Kunst en Kunsteducatie en zakelijk directeur. Hij volgde een lerarenopleiding en werkt met tekst en beeld.

Alexandra Timmer heeft een juridische achtergrond en rondde later de lerarenopleiding Tekenen/Schilderen af. Alexandra zet zich vanaf 2000 volledig in als vrijwilliger en is sinds 2012 tevens meewerkend, onbezoldigd bestuurslid van WG Kunst. Daarbij besteedt ze veel aandacht aan de communicatieve kant van WG Kunst.




Rozé & Alexandra & David

 

Er wordt enorm veelzijdig werk verzet door deze ‘Drie Musketiers’ om WG Kunst met al zijn initiatieven te realiseren en uitstraling te geven. Eigen werk maken schiet er daardoor regelmatig bij in, maar blijft voor hen heel belangrijk.
Sinds 2010 organiseert WG Kunst rondom de Kinderboekenweek een uniek evenement met Nederlandse topillustratoren. Daarbij worden tijdens de exposities workshops voor schoolklassen gegeven. Sommige scholen komen jaar in jaar uit. Er zijn inmiddels zelfs kinderen die vanaf groep 1 tot en met 8 deze creatieve workshops mee hebben gemaakt.  

In de loop van de jaren heeft WG Kunst steeds meer binding met het WG-terrein opgebouwd. Door de publiciteit in Het Parool en buurtkranten heeft WG Kunst een zichtbare plek verworven op het WG en in de stad. De kunstroute ‘Op Drift’ leidde je in 2018 langs andere bijzondere plekken in ons buurtje, naar Lab 111 en De Hallen. (Het bijzondere houten kunstwerk op de bogen van de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat mag wat mij betreft een comeback beleven). 

Als WG-buurtbewoner ervaar ik WG Kunst als heel laagdrempelig. Het is makkelijk binnenlopen in de prettige tentoonstellingszaal waar kunstenaars alle ruimte krijgen voor hun eigen experiment inclusief de manier waarop ze dat werk exposeren. Dat gaat van in kleur geverfde muren tot speciaal gebouwde installaties.

De passie, samenwerking en tomeloze werkdrift van het WG-team genereert een mooie synergie die boeiende, afwisselende tentoonstellingen en projecten oplevert. Je wordt er een nieuwsgierige en trouwe bezoeker van. 

WG Kunst heeft een eigen signatuur ontwikkeld. De eigen projecten schuwen daarbij een statement niet. Zoals de tentoonstelling over het actuele thema ‘Mantelzorg’, wat tot persoonlijke gesprekken leidde tussen bezoekers die voor eenzelfde aangrijpende foto stonden.

Of toen Trump president werd en er in no time ‘Dump Trump’-kunst werd uitgestald. 

Beeld & Taal is ook een specialiteit van WG Kunst. Naast het Kinderboekenproject initieert WG Kunst een ander eigengereid kunstproject, Tekenmania, waarbij gerenommeerde striptekenaars en cartoonisten een week lang aan de gang gaan in de WG-ruimte. Ze ontwikkelen samen ideeën en werken deze uit. Dit werkproces is vrij toegankelijk, resulterend in een expositie. 

Dan zijn er de Weekendsalons. Deze korte verkooptentoonstellingen bieden kunstenaars een podium de ontwikkeling van hun werk te laten zien. Hiervoor komen steeds meer aanmeldingen binnen. Je hoeft hiervoor geen WG-bewoner te zijn.

Een aantal keer is onder de noemer ‘Nagelaten’ ruimte geboden aan werk van overleden kunstenaars als eerbetoon aan hun werk. 

Een echte aanrader is de jaarlijkse Kerst Sale. Uit het werk van 100 kunstenaars is voor 100 euro een kunstwerk te koop. Naast dat het een gezellige drukte is, kan je kiezen uit een prachtig divers kunstaanbod van een paar honderd kunstwerken. 

De Kunsteducatieve projecten zijn een andere belangrijke component in het aanbod van WG Kunst. Naast de workshops voor kinderen rondom de Kinderboekenweek en in schoolvakanties zijn er workshops voor volwassenen in tekenen en schilderen. Deze vinden plaats in de WG Kunst Werkplaats,  direct om de hoek aan de Eerste Helmersstraat.

Charley Reuvers, een allround kunstenaar, begeleidt de deelnemers daar individueel in wat ze willen doen. Er worden geen collectieve opdrachten gegeven en meedoen is op ieder moment mogelijk.

Kijk voor meer info hier: http://www.wgkunst.nl/workshops-volwassenen/

De Werkplaats van WG Kunst is bovendien nog een aantal dagdelen beschikbaar voor mensen die zelf cursussen willen geven of zelfstandig willen werken. De ruimte beschikt over de nodige faciliteiten (schildersezels, materialen etc.). 

Aan het eind van ons gesprek staat ineens een aantal kinderen op rolschaatsen voor de deur.

Die ochtend hadden ze een workshop gehad van Rozé. Ze willen graag nog iets ophalen waar ze verder mee kunnen werken.

Moraal: de drempel van WG Kunst is zelfs voor de jonge bezoeker op rolschaatsen niet te hoog.

N.B.

Steeds nijpender: voor ieder project moet geld gevonden worden. WG Kunst ontvangt wel enige subsidie, maar voor het voortbestaan van WG Kunst is structurele steun van derden nodig.

Zie: www.wgkunst.nl/vrienden

WG Kunst is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Voor donaties aan WG Kunst geldt een gunstige regeling bij belastingaftrek.

Wil je op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van WG Kunst? Onderaan elke bladzijde van de website (www.wgkunst.nl) staat een link waarmee je je kunt inschrijven voor de (maandelijkse) Digitale Nieuwsbrief.