Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54


Op het WG-terrein sinds 2014


Onopvallend, tussen het WG Café en het Boeddhistisch Centrum, zit een pareltje verborgen: Het Amsterdams Theaterhuis.

Je kent het wel van een aantal momenten per jaar dat er in en om het WG Café ineens een groep levendig met elkaar pratende mensen verschijnt. Van kinderen tot senioren.
Plotsklaps zijn ze verdwenen achter de mooie houten deuren in het halletje waar ook de officiële ingang van WG Café is. Wat schuilt daar achter? Waar gaan die mensen samen heen?
Is het soms een variant op het konijnenhol van Alice in Wonderland? Wat voor een avontuur is daar te beleven?

Eenmaal door de deur kom je inderdaad in een andere wereld terecht, in een ruimte vol rust en tegelijk vol levendigheid.
Er hangt een huiselijke sfeer in de gang die uitmondt in een prettige zithoek, met zicht op kleurrijke glas-in-loodramen en een trap met een mooie, oude houten trapleuning. Die leidt naar een overloop waar de toegang blijkt te zijn van een in duister gehulde zaal, een open, lege ruimte die uitnodigt om zelf de vloer op te gaan en de magie van theater op te roepen.

Ooit bevond zich daar het 'Amphitheater'. Het was een betonnen ring die tijdens de kraakacties van destijds in gebruik is genomen als theater en in de loop der jaren werd verbouwd tot een echte theaterzaal. Na 'Gasthuis' en DasArts, de masteropleiding van de Academie Theater en Dans, vestigde zich daar het ‘Frascati WG’. Toen Frascati in 2013 terugkeerde naar de Nes, koos de Vereniging WG ‘Het Amsterdams Theaterhuis’ als nieuwe huurder.

Sindsdien runt het bevlogen koppel Gertjan ten Thije en Nanda Kling daar een bruisende broedplaats voor amateurs en (semi-)professionele podiumkunstenaars van jong tot oud.  




Het Amsterdams Theaterhuis heeft als stichting niet alleen geen winstoogmerk, maar draait bovendien zonder subsidie. Dat vereist goed ondernemerschap. Gertjan en Nanda zijn dan ook keihard werkende culturele ondernemers. Ze vervullen daarbij simultaan meerdere functies.

- Gertjan, afgestudeerd in klassiek piano en acteren en regisseren, is directeur en zakelijk leider van Het Amsterdams Theaterhuis. Hij is oprichter van De Theaterkamer en is er docent en regisseur.

- Nanda, afgestudeerd als theaterdocent en theatermaker aan de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, is artistiek leider, docent en manager van het Jeugdtheaterhuis

Het Amsterdams Theaterhuis is een prettige, goed geoutilleerde plek waar theater- en dans cursussen, presentatietrainingen, repetities en voorstellingen tot hun recht kunnen komen.

De groepen deelnemers bestaan uit een mix van beginners en gevorderden in alle leeftijden.  

  • De Theaterkamer biedt theatercursussen voor amateurs en semi-professionele acteurs vanaf 19 jaar. Het aanbod varieert van acteren en regisseren tot improviseren, cabaret en schrijven. Een aantal deelnemers volgt de cursussen al jaren en is inmiddels op semi-professioneel niveau.
  • Het Jeugdtheaterhuis biedt toneellessen voor 6- tot 16-jarigen, verdeeld in blokken van een half jaar. Het aantal kinderen is in vijf jaar tijd gegroeid van 20 tot 170. Ze komen van 36 basisscholen vanuit de buurt en van ver daarbuiten. Het gaat bovenal om spelplezier, kennismaken met theater en zin hebben om toneel te spelen. De scheidslijn beleven van een spelletje spelen naar toneelspel.
  • De Presentatie Academie leert mensen om via de fysieke aspecten van presenteren met meer eigenheid, kracht en vertrouwen een verhaal goed over het voetlicht te brengen. Het gebruik van houding, stem en adem zijn hierbij basis elementen om in contact te blijven met je zelf en met het publiek. Deelnemers zijn particulieren, zzp'ers en mensen uit het bedrijfsleven. Gertjan en Nanda zijn de trainers.
‘Grey Vibes’, een project van Stichting Het Theaterlab, huurt al enige jaren de theaterzaal voor hun workshops in zang, dans, theater voor 55 tot 100+. Zie:
www.greyvibes.nl

Het Amsterdams Theaterhuis is ook een broeinest, in gunstige zin. Het samen spelen smeedt een band. Het bouwt vertrouwen als je voor elkaars neus je grenzen durft te verleggen, fouten mag maken en met elkaar naar een voorstelling toe werkt. De kracht van real life-ontmoetingen wordt nog versterkt als je iets doet wat buiten je comfortzone ligt. Daarbij blijkt het ook een vruchtbare voedingsbodem waarop langdurige vriendschappen ontstaan en relaties bloeien.

Het Amsterdams Theaterhuis afficheert zich niet expliciet als theater maar is dat wel degelijk. Het rijke cursusaanbod van De Theaterkamer en Het Jeugdtheaterhuis mondt jaarlijks uit in een aantal eigen presentaties en voorstellingen. Verder biedt het een betaalbaar podium en repetitieruimte voor amateurs, aankomende theater- en dansmakers en professionele groepen van buiten. Zo programmeren de theaterstudenten van de ‘Academie voor Theater en Dans’ graag in dit theater hun eindproducties. De aankondigingen van voorstellingen is aan de voorkant van het gebouw soms moeilijk te ontdekken. Publiciteit heeft niet de hoogste prioriteit. De voorstellingen trekken in eerste instantie vrienden, familie en bekenden van de deelnemers. Toch is er zeker nog ruimte voor de buurtbewoners als publiek.

Ben je benieuwd naar wat er zich achter de toegangspoort van dit pand afspeelt? Zou je zelf eens de vloer op willen, je in een ongekend avontuur willen storten? Of heb je als theaterliefhebber zin om je vanaf de tribune mee te laten meenemen in de wondere theaterwereld? De voorstellingskalender en het cursusprogramma zijn allebei goed te vinden op de site. Je kunt zo ook kaartjes reserveren en je aanmelden voor de nieuwsbrief.


Aarzel niet om bij keuzestress Gertjan of Nanda de volgende vraag te stellen: “Would you tell me, please, which way I ought to go from here?"* Het antwoord daarop zou kunnen zijn: “Dat hangt helemaal af van waar je heen wilt.”*
Grote kans dat je in het diverse aanbod tegen een optie aanloopt, waar je op valt. Aan de bezieling en energie van Nanda en Gertjan zal het niet liggen. Dat straalt van hen af.

Mocht je een andere rol willen spelen en als vrijwilliger willen bijdragen, dan ben je van harte welkom dat Gertjan te laten weten.




* Citaten uit ‘Alice in Wonderland’.