Marlene heet iedereen van harte welkom en leidt de middag in met een overzicht van de stand van zaken van het Stadsdorp, waarna Marcella de aanpak van de middag uitlegt.
Waar staan we met het stadsdorp?
Het stadsdorp heeft op dit moment 330 deelnemers die de nieuwsbrief ontvangen. Sinds de vernieuwing van de nieuwsbrief zijn er 40 nieuwe leden bijgekomen. De (nieuwe) site en de nieuwsbrief zijn een succes: de site wordt vaak bezocht.
Ook qua activiteiten gebeurt er veel in het stadsdorp. Er zijn heel wat clubjes: filmbezoek, vogelen, lange en korte wandelingen, eetclub , handwerkclub, jeux de boules, bewegen, etc. Ook de Binnenbuurt WG is erg actief, bv met een wekelijkse wandeling in het Vondelpark, namen en nummers, verhalenhuisje, etc.
Daarnaast is het stadsdorp erg actief met het levensloopbestendig maken van de buurt. De werkgroep Wonen en Zorg is daar vooral druk mee. In opvolging van de conferentie zijn er binnen die werkgroep een aantal subgroepen van bewoners actief die met de gemeente, corporaties, zorg- en andere organisaties allerlei ideeën ontwikkelen en plannen maken, zowel voor huurders als eigenaren, als voor het tot stand brengen van een zorgzame buurt.
Meedenkresultaten per onderwerp
Na de inleiding wisselen we in 3 groepen met elkaar gedachten uit over ‘het Nu’, ‘de Toekomst’ en ‘Veranderen’ in het Stadsdorp. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten.
Onderwerp : Nu – Waarom zit je bij het stadsdorp?
De belangrijkste redenen dat mensen deelnemen aan het stadsdorp zijn sociaal: mensen willen hun buren en buurt beter leren kennen, door samen dingen te doen, activiteiten te ondernemen en plezier te maken. Elkaar te leren kennen is de basis voor naar elkaar omzien. Dat maakt ook dat je onderling hulp leert vragen of geven als dat nodig is. Het stadsdorp maakt zo informele zorg mogelijk en stimuleert welzijn en burenhulp. Je leert ook mensen kennen die je anders niet zo gauw zou ontmoeten. Ook de oriëntatie op wonen en in de toekomst kunnen blijven wonen in de buurt is een reden om deel te nemen aan het stadsdorp.
Onderwerp: Toekomst - wat heeft de buurt nodig?
Behalve enkele tips voor de website en suggesties voor nog meer en andere activiteiten (bridgeclub, vrijwilligersorganisatie, spelletjesmiddag/avond, samen eten, excursies) zouden meer actieve stadsdorp-leden welkom zijn. Zeker zouden meer mannen en meer jongeren welkom zijn, zodat de buurt beter vertegenwoordigd wordt. Kunnen we laagdrempeliger worden? Meer technische activiteiten organiseren?
Tot slot vragen we ons af hoe we meer actieve leden zouden kunnen krijgen. Hoe worden we aantrekkelijker voor jongeren, mensen met energie, meer diversiteit? Hoe kunnen we de continuïteit waarborgen? Moeten we iemand inhuren voor betere PR? Om activiteiten te organiseren heb je een ‘maatje’ nodig, want in je eentje doe je dat niet zo gauw. Hoe kunnen we dat organiseren?
Vooral vragen dus bij dit onderwerp; antwoorden lijken wat lastiger. We stellen vast dat activiteiten nieuwe activiteiten genereren, en dat succes succes creëert. Het lijkt er in ieder geval dan ook op, dat we door moeten gaan met wat we aan het doen zijn, en zo langzaamaan uitbreiden. Wel lijkt het wenselijk wat meer verbinding te zoeken met Jeltje en het toekomsthuis, zodat activiteiten elkaar aanvullen en we binnen de buurt nog meer verbinding tot stand brengen.
vr 25 okt | 16:00-18:00 | Buurtsalon Jeltje | Eerste Helmersstraat 106-N aanmelden