Simon Giling over Carel Willink :
zéér aanwezig in StadsdorpVondelHelmers
Buurtsalon Jeltje in de Eerste Helmerstraat was op 7 oktober locatie voor de lezing over magisch-realist Carel Willink (1900-1983) die Simon Giling voor een goed gevulde zaal stadsdorpers hield. Zijn aanpak wekte zoete herinneringen aan de dia-avondjes van vroeger op: licht uit en met z’n allen spannend veel foto’s kijken, met Giling als welbespraakte gids langs de architectuur die Willink op zijn schilderijen vereeuwigde. De volgorde was biografisch, met om te beginnen foto’s van Willinks ouderlijk huis in de Alexander Boersstraat, zijn familie (vader was hartstochtelijk amateurschilder) en een schilderij uit 1914 van de Waldsee bij Baden Baden. Carel ging architectuur studeren in Delft, maar de kwaliteit van dat vroege werk was al zo groot dat het geen verbazing wekt dat hij al snel voor de beeldende kunst koos.
Dat Willink inspiratie vond in de architectuur rondom zijn ateliers – eerst op Mercatorplein en Keizersgracht, daarna aan de Ruysdaelkade waar zijn weduwe Sylvia nog altijd woont – was bekend. Maar het aantal schilderijen waarvoor Willink monumentale panden aan de Weteringsschans, Stadhouderskade, Nassaukade. P.C. Hooftstraat en Vondelstraat gebruikte, bleek – ook afgaand op verraste reacties in de zaal – groter dan verwacht. Giling had vergelijkende foto’s van schilderijen en panden gemaakt, zodat in één oogopslag zichtbaar werd dat Willink meestal maar een enkel detail veranderde.
Zijn kijk op de wereld en de wereld achter de zichtbare wereld was niet vrolijk, maar de aanwezigen van 7 oktober die zijn sombere stadse taferelen vergeten, kijken dankzij deze avond voortaan met verrijkte blik naar de karakteristieke huizen. Gelukkig staan die er voor het grootste deel nog. Willink was een conservatief man die niet van moderne architectuur hield, vertelde Giling. In veel gevallen had hij daar natuurlijk groot gelijk in.
Ook in Buurtsalon Jeltje aanwezig: een aantal kunstenaars onder de stadsdorpers: fotografen Geertrui van Herwijnen (www.geertruivanherwijnen.nl) en Marjan Schelvis (schelvis@kpnplanet.nl), Annechien Verhey (tekeningen,www.annechienverhey.nl), Loes Brinkman (schilderijen, loes.brinkman@upcmail.nl), Marion Koelman (schilderijen), beeldhouwer Marja Peltenburg (marja_peltenburg@hotmail.com) en Henriette Brandel (pentekeningen, henisi1948@hotmail.com) en Adriek Westenenk (keramiek). Altijd weer bijzonder: van de kunstenaar zélf horen hoe werk tot stand is gekomen. Van die mogelijkheid werd geanimeerd gebruik gemaakt. Op zoek naar een kunstwerk? Vooral niet schromen contact met hen op te nemen.
Françoise Ledeboer