Stadsdorp Zuid was benaderd om een gesprek te organiseren van minister Koolmees van Sociale Zaken met mensen van verschillende stadsdorpen. Waarnemend burgemeester Van Aartsen zou het gesprek leiden. Daartoe werden van ons stadsdorp Olga van den Berg (die vanuit de stadsdorpen agefriendlywonen heeft opgericht) en Marcella Blok (als initiatiefnemer) uitgenodigd. De minister zou die dag nog twee andere burgerinitiatieven bezoeken.

 

Op de afgesproken dag (11 juli 2018) waren 9 mensen bijeen in hotel Apollofirst, de stamkroeg van stadsdorp Zuid. Op de afgesproken tijd kwamen twee ambtenaren een kwartiertje eerder om ons te briefen. En toen hoorden we dat het een dekmantel was geweest voor een werkbezoek van Koning Willem Alexander. Zo gaat men te werk om te voorkomen dat hele volksstammen mensen klaar staan om te zwaaien. Veel goedkoper (minder veiligheidskosten) en spontaner. Het bleek dat de organisatoren van Stadsdorp Zuid in het complot zaten maar uiteraard gehoor hadden gegeven aan het verzoek tot geheimhouding.

Het gebeurt niet elke dag dat je met de koning en de burgemeester in gesprek gaat. Het was een bijzondere belevenis. Het was een informeel, informatief gesprek waarbij beide heren geregeld doorvroegen naar hoe de stadsdorpen werken, wat de verschillen zijn tussen de stadsdorpen, en om voorbeelden vroegen.

Na afloop was er nog een borrel waarbij ook enkel mensen van de beide andere bezoeken aansloten.