We doen het bijna allemaal op gezette tijden: naar een film kijken. In de bios, op tv, of naar een dvd. We laten het over ons heen komen, zonder dat we ons bewust zijn van ons kijkgedrag en de mate waarin we ‘gemanipuleerd’ worden.

Onder het motto: Don't tell them, show them!  liet Gert de Graaff ons aan de hand van allerlei fragmenten uit journaals, tv-programma's, documentaires en speelfilms zien en ervaren hoe film wérkt. Wat kun je met beeld doen en wat doet beeld met jou? Zo bepaalt bijvoorbeeld de manier van filmen wat we denken en voelen, hoe we worden meegenomen in het verhaal, op het verkeerde been worden gezet of worden meegezogen in een emotie.

 
Gert de Graaff is zelf filmer en woont op het WG-terrein. Hij won onder andere  het IDFA en kreeg een Europese oscarnominatie voor zijn film De zee die denkt. Onlangs maakte hij een filmpje voor Ketelhuis WG. Dit filmpje maakte hij met een drone die over het voormalige ziekenhuisterrein vloog. Zie https://vimeo.com/758344991

Gert nam ons een middag mee in de bijzondere wereld van het film maken. Na zijn verhaal zullen we ongetwijfeld anders naar films kijken..