Zou je wel eens vogels willen spotten? Ga dan met onze ervaren vogelgids mee op de speurtocht naar al die mooie vogels in het Vondelpark.


André Altenburg

Met een beetje geluk zie je naast de ooievaar, nijlgans, ekster, kauw, koolmees en pimpelmees, ook: de merel, lijster, zwartkop, bonte specht en ga zo maar door!

Wij nemen kijkers voor je mee. En er is zelfs een telescoop om al die mooie veertjes eens van heel dichtbij te zien!


Wist je dat? Leuke weetjes over vogels...

Welke vogel kent iedereen?
De meest voorkomende vogel is de kip. Naar schatting lopen er hiervan acht miljard rond op aarde. Er zijn zo’n tweehonderd gedomesticeerde kippensoorten. En die stammen allemaal af van het Zuidoost-Aziatische Bankivahoen, die al rond het jaar 5000 BC in India rondliep. Niemand kan dus meer beweren dat ie geen kip heeft gezien.


Hoe komt een vogel los van de grond?

Vogels tarten de zwaartekracht. Ze moeten heel veel kracht en energie bezitten om op te stijgen en in de lucht te blijven. Als je een kleine vogel bent, ben je vaak licht genoeg om met een paar vleugelslagen omhoog te komen. Maar ganzen of eenden die veel zwaarder zijn, moeten een flinke aanloop nemen of gebruiken hun vleugels om zich af te zetten op het wateroppervlak. Hoe zwaarder een vogel, hoe sterker hij moet zijn en hoe meer energie hij verbruikt.

Niet vliegen, maar hard rennen of diepzeeduiken!

Niet alle vogels gaan de lucht in. Zo zijn er vogels, die zo groot zijn dat ze over geen enkele vliegvaardigheid beschikken. Sommige landvogels, zoals de struisvogel, vliegen niet maar beschikken over andere vaardigheden, zoals ontzettend hard rennen. Bij pinguins zijn de vleugels in de loop der tijd geëvolueerd tot sterke vinnen, zodat ze tot grote zeediepte kunnen duiken.Wat kun jij ons vertellen over vogels? Laat het ons weten in een e-mailtje aan stadsdorpvondelhelmers@gmail.com


foto's: © André Altenburg