Polina (1989) is een boekillustrator, grafisch ontwerper en docent grafiek uit Oekraïne. Ze is vooral bekend als illustrator van kinderboeken. Met haar boekillustraties won Polina verschillende internationale prijzen.

Vóór de oorlog woonde Polina met haar man en hun dochtertje Stefaniia (2018) in Kyiv. In maart 2022 ontvluchtte zij met Stefaniia hun land. Polina's man moest gedwongen achterblijven in Kyiv. Sinds april van dit jaar is Polina in Amsterdam, waar ze een artist-in-residency-plek voor drie maanden kreeg bij airWG op het WG-terrein. Een plek die wordt ondersteund door airWG, Artist at Risk en het Steunfonds Oekraïense makers. Tot eind juni konden zij verblijven in het gast-atelier van stichting atelierWG. Nu hebben ze nog tot 1 september een ander tijdelijk onderkomen. 

Voor Polina en Stef is teruggaan naar hun land voorlopig geen mogelijkheid en inmiddels heeft de 5-jarige Stef haar draai gevonden op de Kinkerbuurtschool. Het is daarom heel belangrijk dat zij zich hier in de buurt tijdelijk kunnen settelen.
airWG is nu dringend op zoek naar een bescheiden eigen woonruimte voor Polina per 1 september, zodat zij en haar dochtertje eindelijk kunnen landen in hun nieuwe situatie van alledag in Amsterdam. Minimaal voor een half jaar, maar liefst langer!

Weet je geschikte tijdelijke woonruimte? Mail dan naar stadsdorpvondelhelmers@gmail.com