Nieuwsgierig hoe Stadsherstel de restauratie van een monument aanpakt ? En wat daar allemaal bij komt kijken? Stadsherstel nodigt speciaal ons stadsdorp uit om één van hun lopende projecten te bezoeken.En dat op schrikkeldag! We krijgen een rondleiding door het pand en horen meer over de historie, de restauratie en de toekomstige bestemming.

Keizersgracht 374
Het grachtenpand dat we tijdens deze excursie bezoeken werd bewoond door de kunstschilder en portrettist Clemens Merkelbach van Enkhuizen. Hij schonk het pand tijdens zijn leven aan Stadsherstel. De voorwaarde was dat hij er kon blijven wonen zo lang hij wilde en dat pand bestemd bleef als kunstenaarshuis. Vorig jaar overleed hij en en dit jaar start Stadsherstel de restauratie. Daarmee vervult Stadsherstel Merkelbachs laatste wens: het pand blijft een kunstenaarshuis.





Restauratie door Stadsherstel
Stadsherstel verkrijgt op veel manieren panden in en om Amsterdam, restaureert die en bewaart ze voor volgende generaties. Zo heeft Stadsherstel in onze buurt de Hollandsche Manege en de Vondelkerk prachtig gerestaureerd.

De schenking van Merkelbach
In 1970 kochten kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen samen met zijn levenspartner en schoonmoeder het verwaarloosde monument. Zij besteedden veel zorg aan het smaakvol en liefdevol opknappen van hun huis. In 2016 is het aan Stadsherstel geschonken. In 2017 voerde Stadsherstel het noodzakelijke funderingsherstel uit. Deze kostbare ingreep was voor Merkelbach een belangrijke reden om contact met Stadsherstel te zoeken. Daarnaast wilde hij dat het pand behouden bleef voor kunstenaars. Met de schenking aan Stadsherstel gingen deze wensen in vervulling.

 

  tekening van het interieur door Merkelbach


Over het monument

Het 5,71 meter brede woonhuis met halsgevel is omstreeks 1710 in opdracht van Aroldus van Graven gebouwd. Het 18e eeuwse tuinhuis is op verzoek van  Merkelbach ook rijksmonument geworden. Van 1970 tot 1986 zijn beide huizen opgeknapt, waarbij een groot deel van het interieur is aangevuld met historische interieuronderdelen van elders en eigen reconstructies. Merkelbachs voorbeeld was het houten plafond in Lodewijk XVI-stijl in het tuinhuis en het trappaalrozet in het hoofdhuis.

do 29 feb | 14:00 | Keizersgracht 374 | gratis | aanmelden