Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ten minste honderd bewoners van Amsterdam Oud-West uit de omgeving van het WG-terrein in de Helmersbuurt de Holocaust niet overleefd. Met Namen en Nummers willen wij van dat getal maken wat het in werkelijkheid is: het lot van honderd unieke mensen uit ons stadsdeel, ieder met een eigen levensverhaal. Deelnemers aan deze herdenking adopteren één of meer slachtoffers. Ze gaan op zoek naar informatie over de gekozen inwoner. Elke naam krijgt een eigen houten gedenkbordje.

Op 4 mei 2021 om 16:00 uur herdenken we met elkaar de niet teruggekeerde joodse inwoners van Oud-West op het WG-terrein. Dit doen we door naambordjes van het slachtoffer op het stratenplan van onze buurt te leggen. Zo brengen we deze Holocaustslachtoffers symbolisch thuis naar Amsterdam Oud-West. Want zo vinden wij, ze horen bij ons en onze pijnlijke geschiedenis. Wij – 5 WG-bewoners - nodigen je uit mee te doen aan deze herdenking.


Het is de bedoeling dat iedereen die meedoet uit de beschikbare lijst van weggevoerde joden uit onze buurt éém naam van een slachtoffer kiest om hem of haar te gedenken.

Door hun geschiedenis en misschien nog wel foto's van hen te achterhalen worden het weer onze buurtgenoten.

Ook maakt ieder een houten naambordje, dat op 4 mei 2021 onderdeel wordt van de herdenking in onze buurt.

We brengen hen (symbolisch) weer terug. We hadden hen nooit mogen laten wegvoeren.

Voor meer informatie, ga naar de website NamenEnNummers.nl

Wil je hieraan meedoen, dan kan je een mail sturen naar Namenennummers.amsterdamoutwest@outlook.com of naar stadsdorpvondelhelmers@gmail.com